Dziecięce eksperymenty – Jak stopić twaróg?

 

Kiedy byłam dzieckiem nie zdawałam sobie sprawy jakim naukowcem w kuchni jest moja mama! Dopiero teraz, kiedy z Psotą odkrywamy świat eksperymentów widzę jak wiele ich robiła zupełnie nieświadomie moja rodzicielka. Topiony twaróg wyczekiwałyśmy z siostrą za każdym razem, rzadko doczekał się kanapek, zazwyczaj był wyżerany paluchami.
Powszechnie wiadomo, że serki topione nie mają szałowego składu, a dzieci kochają magiczne trójkąciki.. Tutaj co prawda trójkącików nie będzie, ale smak ten sam, a jaki prosty skład! 😉

Co będzie nam potrzebne?
  • 250 g twarogu (wcale nie musi być pierwszej świeżości, nawet lepszy jest taki, który zaraz miałby trafić do kosza, warto dać mu drugie życie ;))
  • 25 g masła
  • ulubiona przyprawa (u nas zioła, może być też papryka, sól, czosnek, pokrojona szyneczka)
  • 2 płaskie łyżki sody oczyszczonej
Jak wykonać doświadczenie?

Do twarogu dosypujemy sodę oraz zioła, dłubiemy widelcem i odstawiamy na dziesięć minut. Następnie w garnuszku rozpuszczamy masło i wsypujemy twaróg. Cały czas mieszamy. Po chwili zamieni się w cudowny, ciągnący serek topiony! – Mama

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *