Dziecięce eksperymenty – Jaki to smak?

 

dzieciece-eksperymenty-jaki-to-smak-1

Naukowcy obalili mit, że język odczuwa konretne smaki tylko w jednym miejscu, jak np. słodki tylko na czubku języka. Faktycznie niektóre osoby są w stanie rozróżnić, że lewą stroną języka czują kwaśny lub słony, albo po prostu bardzo dobrze to sobie wmawiają. 😉 Pomimo tego, że mit obalono w 1974 roku wciąż można znaleźć obrazek ‚mapy’ języka w książkach od biologii. 😉 Rozróżniamy pięć smaków: słodki, słony, kwaśny, gorzki i umami. Na początku chcieliśmy Psocie zawiązać oczy, by próbowała ‚w ciemno’ ale brak zmysłu wzroku okazał się dla niej nie do przeskoczenia. 😉 Więc wolała patrzeć, wąchać i smakować.

Co będzie nam potrzebne?

  • 5 szklaneczek/miseczek
  • żelki, miód lub cukier
  • sól
  • cytryny, limonki lub kapusta kiszona
  • czekolada 90% lub kawa
  • sos sojowy lub sos rybny, ewentualnie pomidory

Jak wykonać doświadczenie?

Do szklanek wsypujemy sól, żelki, pokrojone cytryny, połamaną czekoladę i wlewamy sos rybny. Ze starszym dzieckiem, które nie będzie bało się zawiązanych oczu – można je zawiązać i prosić o wystawienie języka i określanie jaki to smak. Można też tak jak my – dawać różne produkty do spróbowania/wąchania i ocenienia, jaki to smak. Aurelka nie chciała tylko spróbować sosu rybnego… No i wcale jej się nie dziwimy. 😀 – Mama

 

dzieciece-eksperymenty-jaki-to-smak-2

 

dzieciece-eksperymenty-jaki-to-smak-3

 

dzieciece-eksperymenty-jaki-to-smak-4

 

dzieciece-eksperymenty-jaki-to-smak-5

 

dzieciece-eksperymenty-jaki-to-smak-6

 

dzieciece-eksperymenty-jaki-to-smak-7

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *