Dziecięce eksperymenty – Skaczące jajko

 

dzieciece-eksperymenty-skaczace-jajko-1

Aurelki i Ali Dziadziuś hoduje ptactwo – kurki, gęsi i kaczki. Dzięki jego ciężkiej pracy mamy zawsze jajek pod dostatkiem. Postanowiłyśmy więc ‚wziąć’ je na eksperymentalny warsztat i sprawdzić, co można z jajkiem zrobić, poza uwielbianym ostatnio omletem.

eksperymenty-karolowa-mama

Co będzie nam potrzebne?

  • dwa jajka
  • dwa słoiki
  • butelka octu

Jak wykonać doświadczenie?

Jedno jajko gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej przy okazji z innymi, do zjedzenia – szkoda gazu ;)) i obieramy, wkładamy do słoika. Drugie ostrożnie wsuwamy do słoika umyte i surowe.

Oba jajka Psota zalała octem. Byłyśmy ciekawe co się z nimi stanie!

Następnego dnia wyciągnęłyśmy oba jajka i umyłyśmy. Jajko ugotowane na twardo stało się jeszcze twardsze, w smaku niejadalne, ale się nie pomarszczyło (a myślałam, że tak się stanie). Drugie jajko stało się elastyczne i większe! Po podświetleniu latarką widać było uciekające na górę żółtko, można je było ściskać (z umiarem) i lekko rzucać na stół.. Aż do momentu, kiedy pękło robiąc octowe sadzone na stoliku. 😀 – Mama

Co się stało ze skorupką jajka?

Ocet (czyli kwas octowy / kwas etanowy) reaguje z zawartym w skorupce jajka węglanem wapnia, który to nadaje jej twardość. Oto reakcja, która tutaj zachodzi:

CaCO3 + 2CH3COOH = Ca(CH3COO)2 + CO2 + H2O

Co uzyskujemy jako produkty? Octan wapnia, wodę i… dwutlenek węgla. To właśnie dzięki niemu odnosi się wrażenie, że jajko „musuje” w occie. 🙂 – Tata

 

dzieciece-eksperymenty-skaczace-jajko-2

 

dzieciece-eksperymenty-skaczace-jajko-3

 

dzieciece-eksperymenty-skaczace-jajko-4

 

dzieciece-eksperymenty-skaczace-jajko-5

 

dzieciece-eksperymenty-skaczace-jajko-6

 

dzieciece-eksperymenty-skaczace-jajko-7

 

dzieciece-eksperymenty-skaczace-jajko-8

Komentarze 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *